17 August 2014

Tentoonstelling 'Tegen-Strijd'

Ausstellung
Museum

Op 17 augustus opent de historische tentoonstelling 'Tegen-Strijd', de Beleving van de Groote Oorlog in het Land van Dendermonde’ plechtig de deuren. Ze blijft bijna vier maanden geopend tot en met zaterdag 13 december. Op 13 december blijft de tentoonstelling uitzonderlijk lang open tot 21u. De finissage van de tentoonstelling is onderdeel van het licht- en vuurfestival Wintering, waar ook het Stad in As-koor nog een laatste keer samen komt!

De tentoonstelling ‘Tegen-Strijd’ is opgebouwd rond zes tegenstellingen, waarbij we aandacht hebben voor historische nuance. Het wil via een rijkdom aan gezichtspunten verdieping brengen in de dagelijkse leven tijdens de oorlog en wil hierbij vooral de beleving van de burgers oproepen.

Aan de hand van nieuw historisch onderzoek in samenwerking met de erfgoedcel willen we het verhaal van de regio brengen tijdens de Eerste Wereldoorlog. De verwoesting van Dendermonde en de gruwelen uit 1914, bij de aanvang van de ‘Groote Oorlog’, zullen uiteraard de rode draad door de opstelling vormen. Maar door de focus bewust te verruimen willen we inzoomen op een regio met een uniek verhaal. Het dagelijkse leven in bezet gebied, de moeizame wederopbouw, de verhoudingen met de bezetter en de strijd om te overleven,.. zijn thema’s waarin het unieke perspectief tussen de verwoeste stad en de omliggende regio elkaar zullen aanvullen aan de hand van historische fotocollecties, persoonlijke getuigenissen, documentatie en objecten. Maar de ambities reiken verder: maatschappelijke verhoudingen die op het eerste zicht voor de hand lijken te liggen blijken in tijden van oorlog opeens te zijn scheef getrokken. Op die manier wil Dendermonde zich te midden van de vele herdenkingen rond het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog profileren. Aan de hand van universele thema’s zal de expo zich in staat stellen boven de plaatselijke geschiedenis uit te stijgen en de onderwerpen in ruimte en tijd te verbreden.

Tickets aan de ingang

Wann: 
17 augustus 2014 tot en met 13 december 2014 , Openingsuren: maandag gesloten, dinsdag tot zondag 14u-18u, zaterdag 10u-18u, do. 28/08 uitzonderlijk gesloten
‚Wo‘: 
Zaal 't Sestich, Stedelijke bibliotheek
Kerkstraat 111
9200 Dendermonde
Preis: 

Volwassene : 5€, -12 jaar : gratis, -26 jaar of vrijetijdspas: 3€

Drucken Teilen

Menux